Složení medu
Včelý med obsahuje:
- 15-20% vody ( česká norma říká do 18% vody)
- 30-38% fruktózy (cukr hroznový)
- 26-33% glukózy (cukr ovocný)
- 1-10% sacharózy (cukr řepný, nejméně obsažen v květových medech vyjma akátového a čistcového)
- 1-10% vyšších cukrů
- 0,1-1,0% minerálních látek (draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď)
- 0,1-0,6% enzymů (glukózooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
- 0,1-0,5% organických kyselin (k.glukonová, k.citrónová, k.jablečná, k.jantarová, k.mravenčí, k.šťavelová a další)
- 0,1-0,5% aminokyselin (fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin a další)
- 0,1% vitamínů (B1, B2, B3, biotin, C, kys.pantotenová)
- hormonální látky (adrenalin, acetylcholin, noradrenalin, dopamin a látky z mateří kašičky)
- barviva (rutin, kverutin a jiné flavonoidy a antokyany)
- vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, propionaldehyd a 50 dalších)
Krystalizace medu je přirozenou vlastností, kterou med neztrácí své výživové vlastnosti ani svou hodnotu a je známkou pravosti medu.