Způsobů jak zimovat včelstva je několik u nás nejrozšířenějším je doplnění zásob na zimu cukerným roztokem v poměru 3:2. Vyrábí se tak, že běžný cukr krystal nebo krupice rozpustíme v teplé vodě za průběžného míchání a necháme vychladnout. Doporučuje se používat bílý cukr, který je čistý a pro včely vhodnější než přírodnější hnědý který je nečištěný a obsahuje větší množství nestravitelných nečistot, čímž více zatěžuje včelí trávicí ústrojí a především produkuje více výkalů což je pro zimování nežádoucí obdobně jako medovicový med, který není pro zimování vhodný, jelikož se v zimním období včely nemohou vyletět ven a vyprášit se. Níže přinášíme tabulku poměrů cukru a vody pro přípravu krmného roztoku pro včely.
Ponechání medných zásob včelám na zimu je to nejlepší co pro vaše včely můžete udělat a ještě vám odpadne spousta práce s krmením včel na zimu cukrem. Včelám ponecháte část medu, který si samy nanosily, co je pro ně ta nejpřirozenější potrava ze které získají i další prospěšné látky které v cukerné náhražce nejsou. Sice o část medu přijdeme, když ho ponecháte včelám, ale zároveň vám odpadne mnoho práce s krmením. Zimování se provádí na květovém medu medovicový je pro zimování na medu nevhodný vzhledem k většímu množství pro včely nestravitelných látek.
K přikrmování například při zjištění nedostatku zásob na jaře můžeme použít cukerný roztok v poměru 1:1 nebo medocukrové těsto. Níže přinášíme tabulku poměrů cukru a vody pro přípravu roztoku pro podněcování včelstva.
Hlavní využití je při tvorbě oddělků, kdy chceme pro dobrý rozvoj oddělku včelám zajistit přísun sladiny od včelaře, což včelám ulehčí práci a usnadní jejich rozvoj. Dávky podněcování jsou menší časté, aby se navodil stav stálé snůšky a včelstvo hojně plodovalo. Matka dostává od včel informaci o dobré snůšce na což matka reaguje zvýšením počtu zakladených buněk vajíčky.
Takulka cukerný rozrok 3:2 |
Takulka cukerný rozrok 1:1 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|